Veel mensen ervaren langdurige klachten na een coronabesmetting. Deze zogenoemde Post-COVID (ook wel Long-COVID) klachten, zoals extreme vermoeidheid, concentratieproblemen en ademhalingsmoeilijkheden, maken het lastig om dagelijkse activiteiten vol te houden.

Stichting Bestaanskracht is daarom gestart met een onderzoek of de Miles NAH oplossing – ontwikkeld voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel die worstelen met hun energie – aangepast / uitgebreid kan worden voor mensen met Post-COVID. Het doel? Een intuïtieve en gebruiksvriendelijke oplossing ontwikkelen die mensen met Post-COVID ondersteunt bij het plannen van hun dag, het herkennen van grenzen en het vinden van een goede balans tussen inspanning en herstel.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Stichting Bestaanskracht door studenten van de opleiding “Industrieel Product Ontwerpen” van De Haagse Hogeschool in samenwerking met mensen met Post-COVID en zorgverleners.

 De doelgroep van het onderzoek bestond uit mensen die langdurig klachten ervaren na een COVID besmetting. Zij gaven via enquêtes en interviews inzicht in hun uitdagingen en wensen. Ook zorgverleners dachten mee over wat nodig is in de praktijk. Deze feedback was de basis voor het ontwerp. Door middel van vragenlijsten, interviews en testsessies met ervaringsdeskundigen werd uitgebreid onderzocht wat Post-COVID-patiënten nodig hebben in een digitale tool. Maar liefst 97,8% van de deelnemers gaf aan nog dagelijks klachten te ervaren. Bestaande oplossingen voldoen volgens hen vaak niet aan hun behoeften.

    Het resultaat is een eerste aanzet voor een interactieontwerp van Miles voor mensen met Post-COVID. De functionaliteiten omvatten onder andere een vermoeidheidsring die in één oogopslag laat zien hoe je ervoor staat, automatische rustadviezen, hartslagmonitoring en een koppeling met ademhalingsoefeningen.

    Gebruikers kunnen eenvoudig activiteiten plannen, feedback geven op hun dag, en zelfs hun herstel over langere tijd volgen. Gemiddeld kreeg het nieuwe ontwerp een score van 7,8 van de doelgroep. De aanbevelingen worden opgevolgd met nieuwe onderzoeken, waarin onder meer het ontwerp wordt uitgebreid met ademhalings- en houdingsoefeningen.

    Heb jij Post-COVID of werk je met mensen die hiermee kampen?
    Wilt je hierover meer weten, meedenken of meedoen? Neem dan contact op.