Het doel van het onderzoek richtte zich op het ontwikkelen van een digitaal vangnet voor ambulante GGZ-cliënten met suïcidale gedachten. Het resultaat is een Miles op maat oplossing bestaande uit een app op een smartwatch en een app op een smartphone. Hiermee wordt de zelfstandigheid, veiligheid en herstel van cliënten vergroot.
De doelgroep bestaat uit ambulante ggz-cliënten die worstelen met suïcidale gedachten en behoefte hebben aan ondersteuning om hun autonomie te herwinnen. Daarnaast richt het ontwerp zich indirect op zorgverleners die betrokken zijn bij het herstelproces.

Daarnaast richt het ontwerp zich indirect op zorgverleners die betrokken zijn bij het herstelproces.
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Stichting Bestaanskracht door studenten van de opleiding “Communication and Multimedia Design” van De Haagse Hogeschool in samenwerking met ervaringsdeskundigen en suïcidepreventie-deskundigen.
Het resultaat is een uitgewerkt interactieontwerp. De functies omvatten:
- Persoonlijke uitdagingen: Kleine stappen met tastbare beloningen, zoals medailles.
- Herstelgericht: Motivatie om grenzen te verleggen via eenvoudige, haalbare doelen.
- Aanpasbaarheid: Instellingen en functies afgestemd op individuele behoeften.
- Veiligheid: Toegang tot een gepersonaliseerd veiligheidsplan en zelfhulp.
- Motivatie: Inspirerende quotes, een galerij van mooie momenten, en inzicht in vooruitgang.
- Navigatie en activiteiten: Routes en voetstappen die cliënten stimuleren om hun omgeving te ontdekken en te benutten.

Het project laat zien dat technologie kan bijdragen aan herstelgerichte zorg door autonomie en veiligheid te bevorderen. Het concept is positief ontvangen door ervaringsdeskundigen en biedt een innovatieve oplossing voor een complex probleem.
Aanbevolen wordt:
- Uitvoeren van pilotprojecten om feedback van echte gebruikers te verzamelen.
- Samenwerken met zorgprofessionals en instellingen om het concept verder te integreren in bestaande zorgtrajecten.
- Uitbreiden van functies, zoals virtuele coaching en peer-supportgroepen, om een bredere doelgroep te ondersteunen.
- Doorontwikkeling van de technologie en het trainen van zorgverleners om het gebruik ervan te optimaliseren.

Dit onderzoek toont het belang van co-creatie met ervaringsdeskundigen en het gebruik van technologie als middel om zelfstandigheid, veiligheid en herstel te bevorderen in de GGZ. Het is een stap op weg naar een werkende oplossing voor suïcidepreventie van ggz-cliënten waarvoor het consortium “Miles op maat voor suïcidepreventie van ggz cliënten” zich inzet.
Wil je hierover meer weten, meedenken of meedoen? Neem dan contact met ons op.
Dit onderzoek is uitgevoerd in het kader van het Programma “Miles op maat voor suïcidepreventie van ggz-cliënten”. De volgende personen (organisaties) zijn hierbij betrokken: Chani Nuij (Vrije Universiteit Amsterdam), Jaël van Bentum (Universiteit Utrecht), Lizanne Schweren (Stichting 113 ZP), Martin van der Weg (Stichting Bestaanskracht / Stichting Miles HealthTech), Mirjam van Driel (Stichting 113 ZP), Nienke Kool (Parnassia Groep / Verpleegkundig platform), Remco de Winter (GGZ Rivierduinen, Vrije Universiteit Amsterdam, Universiteit van Maastricht), Saskia Mérelle (Stichting 113 ZP) en Wouter van Ballegooijen (Vrije Universiteit Amsterdam).