Het onderzoek richtte zich op het ontwerp van een app voor zorgverleners die hen ondersteunt bij suïcidepreventie van ggz-cliënten. Het doel van het onderzoek achter deze app was om zorgverleners te helpen risicogedrag bij cliënten sneller te herkennen en doeltreffend te handelen. De focus ligt op het verbeteren van de ondersteuning en het verlichten van de werkdruk, zowel voor zorgverleners als voor naasten.
De app is bedoeld voor zorgverleners die dagelijks te maken hebben met hoge werkdruk, administratieve lasten en een tekort aan tijd. Dit maakt het momenteel lastig om voldoende aandacht te geven aan cliënten met suïcidale gedachten. Naast zorgverleners is de app ook te gebruiken door naasten, zodat risico signalen uit de omgeving van de cliënt beter opgepakt kunnen worden.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Stichting Bestaanskracht door studenten van de opleiding “Communication and Multimedia Design” van De Haagse Hogeschool in samenwerking met zorgverleners van ggz-instellingen en suïcidepreventie-deskundigen.

Het onderzoeksteam werkte samen met zorgverleners om hun behoeften in kaart te brengen. Dit leidde tot specifieke functies in de app, zoals een monitoringsysteem dat met AI risicogedrag signaleert, een noodknop voor snelle hulp in crisissituaties en een signaleringsplan waarmee zorgverleners beter kunnen inspelen op waargenomen risico’s.
Tijdens tests van de ontwerpen gaven zorgverleners aan vooral behoefte te hebben aan duidelijke richtlijnen, een gebruiksvriendelijke interface en de mogelijkheid om technologie te combineren met persoonlijk contact. Op basis hiervan zijn aanbevelingen gedaan om de app verder te verbeteren, zoals het uitbreiden van functies voor naasten en het bieden van direct toegang tot advies en hulp.
De resultaten van dit onderzoek helpen ons om dichter bij een werkende oplossing voor suïcidepreventie van ggz-cliënten te komen waarvoor het consortium “Miles op maat voor suïcidepreventie van ggz cliënten” zich inzet.
Wil je hierover meer weten, meedenken of meedoen? Neem dan contact met ons op.
Dit onderzoek is uitgevoerd in het kader van het Programma “Miles op maat voor suïcidepreventie van ggz-cliënten”. De volgende personen (organisaties) zijn hierbij betrokken: Chani Nuij (Vrije Universiteit Amsterdam), Jaël van Bentum (Universiteit Utrecht), Lizanne Schweren (Stichting 113 ZP), Martin van der Weg (Stichting Bestaanskracht / Stichting Miles HealthTech), Mirjam van Driel (Stichting 113 ZP), Nienke Kool (Parnassia Groep / Verpleegkundig platform), Remco de Winter (GGZ Rivierduinen, Vrije Universiteit Amsterdam, Universiteit van Maastricht), Saskia Mérelle (Stichting 113 ZP) en Wouter van Ballegooijen (Vrije Universiteit Amsterdam).
